søvn
For lite søvn kan skade hjernen
28/10/2015
ideell kropp
Hva er en ideell kropp?
28/10/2015
Vis alle

Reell eller innbilt smerte?

reell smerte

Smerte er et av de mest kompliserte temaer innen helsefaget. Alle vet hva det vil si å føle smerte, men vi føler kun vår egen smerte. Vi vet ikke hvordan andre opplever tilsvarende tilstander. Vi kan kun anta…

 

Smerte er et signal fra kroppen om at noe er skadelig for oss. Vi oppfordres til å slutte med det som gjør vont for ikke å skade kroppen. Våre ulike kroppsdeler har ingen egen bevissthet, og vet derfor ikke om vi har gjort nødvendige tiltak for å begrense skade eller ikke. Så lenge noe er galt, vil kroppen finne på å gi oss smerte, selv om vi har sluttet med å gjøre det som er skadelig.

 

En skadet kroppsdel vil være smertefull å bruke til skaden er leget. Smerten vil da opphøre og alt er bra igjen. Slik er den ønskelige funksjonen til smerte. Den forteller oss hva som er i orden å gjøre og ikke.

 

I en hel del tilfeller opplever vi smerte selv om vi ikke finner noen grunn til det. Den enkleste illustrasjonen for dette fenomenet, er såkalte «fantomsmerter». Om en finger er kuttet av, kan kroppen finne på å gi oss smerte som for oss oppfattes å komme fra den avkuttede fingeren. Aktivitet i hjernen kan måles på samme steder som reell smerte oppstår. Dette gjør at slike smerter er vanskelige å behandle.

 

Det antas at samme fenomen er gjeldende i enkelte tilfeller av vond nakke og rygg også. Av en eller annen grunn, fortsetter hjernen å generere smerte selv om skaden er leget. Det oppstår en slags kronisk falsk smerte, som går i sirkel og opprettholder seg selv. Slik smerte er akkurat like reell for den som opplever den, selv om den ikke stammer fra smertereseptorer ute i kroppen.

 

Før vi avfeier smerter og kaller dem innbilte, bør vi være klar over at slik smerte oppfattes like plagsom som reell smerte. Den kan måles som hjerneaktivitet på samme steder som reell smerte kan. Når smerte først måles i hjernen, er det umulig for oss å vite om den er reell eller ikke, sånn uten videre.

 

Noe vi med god grunn kan spekulere i, er at forekomsten av ikke reell smerte, er lavere jo bedre trent man er. En gunstig behandling for smerter er trening og bevegelse. Samme fremgangsmåte kan benyttes uavhengig om det forekommer en reell skade eller ikke.

 

Svært mange tilfeller av smerte i rygg og nakke oppleves mye verre enn hva aktuell skade tilsier. Kroppen vil ofte gjøre ting vondere for oss enn hva som er nødvendig. De aller fleste som behandler skader er enige om at trening opp til smerteterskel, og til og med litt over av og til, er en god fremgangsmåte. Om dette er tilfeller ved reelle skader, er det i hvert fall slik ved mer eller mindre innbilte skader. Har du vondt et sted og ikke finner ut hva som er problemet, er det stor sjanse for at trening og bevegelse vil kunne ha en god effekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>