ideell kropp
Hva er en ideell kropp?
28/10/2015
hvor mye gift
Hvor mye gift får vi i oss?
28/10/2015
Vis alle

Hva er en normal kropp?

normal kropp

En normal er ikke noen fast størrelse. Hva som er normalt endrer seg hele tiden, og er veldig forskjellig fra sted til sted. Det er viktig å skille mellom hva som er normalt og hva som er optimalt. Selv om normalen ofte kan være en god standard for hva som er optimalt, så behøver det ikke å være noen sammenheng mellom de to tilstandene. Med normal menes gjennomsnittlig, eller hva som er mest vanlig. Selv om mange kanskje drømmer om en modellkropp eller fantaserer om å se ut som favoritthelten, er normalen trolig hva de fleste egentlig ser på som realistisk mål for sin egen kropp.

 

Grunnen til at så mange er misfornøyde med utseende og kropp, er todelt. På den ene siden er det naturlig at man ikke er helt fornøyd med å være normal i denne forstand, siden normalen ikke er ideell i disse tider. Gjennomsnittet har et stort forbedringspotensial. På den andre siden, er mange misfornøyde fordi de har en helt feil forestilling om hva som er normalt og ikke. Spesielt når man kommer inn på et treningsstudio, eller en idrettsbane, viser dette seg. De menneskene vi ser inne på gymet, er overhodet ikke representative for befolkningen. Dem det er størst sjanse for å se, er dem som er minst redde for å vise seg frem og som helst gjør mest mulig for å bli lagt merke til. Dette er også de som trener oftest, og som er i best form av alle som er på treningssenteret. Gjennomsnittsmedlemmet på et treningssenter trener faktisk relativt sjelden. De trener ofte mindre enn en gang i uken i gjennomsnitt om vi ser på året som helhet. Veldig mange trener nesten ikke i det hele tatt. Jo mindre trent man er enn gjennomsnittet på en arena, jo større er sjansen for at det gjøres en innsats for å vise minst mulig igjen. Alt dette illustrerer hvordan vi får et helt feil bilde av hva som er vanlig om vi bedømmer ut ifra hva vi ser rundt oss. Hvem vi ser, og som vi definerer standarden etter, er de beste på den respektive arena. I tillegg vil normalen på enhver slik arena ligge over gjennomsnittet for befolkningen som helhet. Ønskes det et realistisk bilde på hva som er en normal kropp, er det bedre å se seg om ute på gaten, men også her bør vi gå ut ifra at de som viser best igjen ikke er representative for gjennomsnittet. Mange av dem som på en eller annen måte ligger under gjennomsnittet i noe, vil ofte gjøre en stor innsats for å vise minst mulig igjen, og ytterligere forstyrre bildet på hva som er normalt. Vi vil gjerne forsterke våre gode egenskaper og skjule de dårlige. Således er bildene vi får av omgivelsene ikke det reelle gjennomsnittet, men er pyntet utgave.

 

Den normale kroppen er mer «normal» enn mange tror. Alt for mange tror normalen er slankere, sprekere og sunnere enn seg selv. Det sagt, så er ikke normalen optimal pr i dag. Gjennomsnittsnordmannen vil ha nytte av en sunnere livsstil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>