reell smerte
Reell eller innbilt smerte?
28/10/2015
normal kropp
Hva er en normal kropp?
28/10/2015
Vis alle

Hva er en ideell kropp?

ideell kropp

Først og fremst, er idealet avhengig av hva slags egenskaper vi definerer ut ifra. Om vi kun ser på maksimal levealder, er idealkroppen totalt forskjellig fra idealene fra idrettsbanen. Arbeidsoppgavene vi har i dag kan ikke sammenlignes med noe vi har hatt tidligere.

 

Vi har ikke hatt tid til å endre våre instinkter i forhold til hva vi ser på som ettertraktet kroppsfasong. Det vi ser opp til er fortidens idealer, mer enn hva som er en rasjonell tilnærming for i dag. Det oppdages hele tiden nye ting om menneskekroppen, så hva vi tror er gunstig i dag kan godt vise seg ikke å være det når vi i fremtiden har funnet ut litt mer. Vi definerer helse forskjellig, og har ulike mål med livet. Derfor vil det også være store variasjoner i forhold til hva vi ser på som en ideell kropp. De fleste vil tenke på modeller og idrettsutøvere når det er snakk om å finne idealkroppen, men dette er kun fordi man har blitt gitt en definisjon på idealet i forkant. Dersom hver enkelt først skulle definere hvilke egenskaper som er viktige ville kanskje ikke fysiske egenskaper være så enerådende som vi kan få inntrykk av i dag?

 

En god definisjon på optimal helse, er å kunne holde på med de aktivitetene man trives med lengst mulig. I dag innebærer dette for mange begrenset krav til fysiske prestasjoner. Å trene seg opp til en ekstrem fysikk vil da virke mot sin hensikt. Det ville kreve tid som ellers blitt brukt på andre ting, og mye av den daglige moroa måtte blitt forsaket. Vi trenger kun et minimum av muskler og kondisjon for å holde oss friske over tid. I daglige aktiviteter, vil store muskler heller være i veien (slik alle unødvendige kilo er). De vil ikke gi noen som helst gevinst utover rent visuelle, som jo kan defineres som en irrasjonell forestilling.

 

En topptrent kropp, vil ikke være gunstig om målet er å overleve dårlig tilgang på mat. En trent kropp forbruker mer energi enn en utrent, og har i tillegg mindre energilagre. Samtidig vil en utrent kropp komme til kort dersom vi igjen skulle måtte jakte på maten vår med bare hender, og bygge hus uten maskiner. Pingviner har en ideell kropp til å overleve i antarktis. Der har de ingen fiender. Hadde de bodd i arktis i steden, ville saken vært en ganske annen. Der bor det både ulv og bjørn. Fete fugler som ikke kan fly, ville vært det lettest tenkelige byttet for atletiske jegere ulv og bjørn er.

 

Vi vet at overvekt og usunn livsstil ikke er det optimale under noen omstendigheter. Det er derimot ingen rasjonelle grunner til å se på topptrente kropper som det ideelle i dagens samfunn. Det er våre gammeldagse instinkter som lurer oss til dette. En person med normalt sunn kropp, har like gode forutsetning for en god helse som en hvilken som helst idrettsutøver.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>